Maailman Cupin avaus

Hiihtosuunnistuksen maailmancupin avaus tapahtuu Ylläksellä Äkäslompolon puolella keskiviikkona 4.12. keskimatkan yhteislähtökilpailuna. Torstaina on vuorossa sekasprinttiviesti, jossa joukkueen muodostaa yksi nainen ja yksi mies. Kilpailukeskuksena näissä kahdessa on Luontokeskus Kellokas.

Itsenäisyyspäivänä maailmancupissa käydään pitkän matkan yhteislähtökilpailu Iso-Ylläksen puolella. Lauantaina on maailmancupissa vapaapäivä ja cupin ensimmäinen kierros huipentuu sunnuntaina 8.12. Iso-Ylläksellä käytävään henkilökohtaiseen sprinttiin.

Ensilumenrasteille maailmancupin aikataulu niveltyy hyvin. Torstaina sprinttiviesti hiihdetään  Kellokkaan ympäristössä heti maailmancupin jälkeen.

Ensilumenrastien henkilökohtaiset kilpailut käydään Iso-Ylläksen puolella. Pitkälle matkalle on varattu aivan oma päivänsä lauantai 7.12. ja sunnuntain sprinttikilpailu ehditään pyörittää maailmancupin jälkeen ennen hämärän tuloa.

 Aivan huipulle ei kilpailijoita päästetä, mutta kyllä korkeuseroa kertyy aika tavalla.
Aivan huipulle ei kilpailijoita päästetä, mutta kyllä korkeuseroa kertyy aika tavalla.

 

Matkustaminen

Ylläkselle on helppo tulla joko junalla Kolariin, lentäen Kittilän lentokentälle tai omalla bussilla tai omalla autolla.

Sekä rautatieasemalta että lentokentältä on sujuva jatkoyhteys Äkäslompoloon ja Ylläsjärvelle.

 

Maisemat ovat komeat
Maisemat ovat komeat

 

Maasto, ilmasto ja valoisuus

Maasto on Yllästunturin rinnettä tunturin kahta puolta käsittäen mänty- ja kuusimetsää sekä suoalueita. Osittain maasto on hyvinkin avointa.

Ylläksen latuverkostoa on kaikilla kilpailualueilla, jotka ovat 200 – 400 metriä merenpinnan yläpuolella.

Ilmasto on normaali talvisää. Lämpötila on yleensä välillä -5 – -20 ° C. Paikallinen sää löytyy netistä http://en.ilmatieteenlaitos.fi/weather/kolari tai www.foreca.fi . Päivänvaloa Ylläksen alueella riittää puoli kymmenestä suunnilleen kahteen iltapäivällä.

 

Tähän rakentuu Iso-Ylläksen maalialue.
Tähän rakentuu Iso-Ylläksen maalialue.

 

Harjoitusmahdollisuudet

Ennen Maailman Cupin avausta ei järjestäjien urilla saa harjoitella. Hiihtäminen Ylläksen latu-urastolla on sallittua kilpailualueiden ulkopuolella.

Kellokkaan alue on harjoittelukäytössä perjantaista 6. joulukuuta alkaen ja Äkäslompolon lämpöladun puoleista urastoa voi käyttää harjoitteluun jo torstaina 5.12.

Maailman cupin jälkeen Ylläksellä on hiihtosuunnistuksen harjoitusleiri maailmanmestarin Anssi Juutilaisen johdolla. Harjoitusleiri on maanantaista 9.12. torstaihin 12.12. Lapin Suunnistus ry:n osalta leiriasioista vastaa Marko Vapa, marko@urheilumaailma.com, puh. 040 5388132.