Kilpailuohjeet

Ensilumen Rastit 2.-3.12.2023

Särkijärvi, Muonio

Toimihenkilöt:

Kilpailunjohtaja ja pääratamestari Olli-Markus Taivainen

IOF TA Tapani Partanen

Valvoja Juho-Matti Taivainen

Info Larissa Rimpiläinen

Kilpailumaasto:

Kilpailumaasto on loivapiirteistä, pääosin avointa kangasmaastoa, missä on muutamia tiheitä taimikoita ja soita. Korkeuserot ovat kaikilla radoilla enimmillään 50m. Maapohja on tasaista ja metsä pääosin avonaista, tiheitä rinnesuokoivikoita lukuun ottamatta. Lumen vahvuus on noin 60 cm, pääosin pehmeää lunta. Kilpailualueella on uraverkosto, jonka runkona on kuntolatuverkosto. Alueella on lisäksi kelkkareitti, jota käytettäessä on varottava moottorikelkkoja. Järjestäjien maastoon ajamat ja karttaan merkityt urat on vedetty 90-100 cm leveällä lanalla. Kilpailualueella kulkee myös leveytensä mukaisesti karttaan merkattu koiravaljakkoreitti mutta sitä ei kilpailupäivinä käytetä valjakoilla ajoon. Alueella saattaa olla ylimääräisiä moottorikelkan jälkiä ja ne pyritään havuttamaan kilpailuaamuna.

Uraston kokonaismäärä on 72km, josta erittäin leveä luistelu-uraa 8km, leveää luistelu-uraa 9km, hiihtouraa (katkoviiva) 54km ja moottorikelkkareittiä 1km. Kielletyt alueet on merkitty kilpailukarttaan. Kielletyn alueen merkinnällä kuvatut päätiet ovat kiellettyjä alueita koko tiealueelta eli myöskään mahdollisesti tien reunaojaan villin kelkkailun myötä syntyneitä uria ei saa käyttää.

Pallaksentie alitus:

Sarjoja D/H11 ja -13 lukuunottamatta Pallaksentie alitetaan molempina kilpailupäivinä matalaa ja kapeaa alikulkutunnelia pitkin. Vastakkainhiihtoa tunnelissa ei kilpailijoiden osalta ole, mutta latuverkostoa hyödyntää toki myös muita hiihtäjiä. Tunnelissa on järjestäjän puolesta varoittaja mutta noudattakaa joka tapauksessa erityistä varovaisuutta tunneliin hiihtäessänne. Olosuhteista riippuen sen pohja voi olla myös märkä tai jäinen.

Sunnuntain kilpailussa D/H11 ja -13 sarjan kilpailijat ylittävät Pallaksentien valvotusta kohdasta.

Kilpailukartta:

Kilpailukartat ovat tulostekarttoja, tulostus Tunturi-Lapin Paino oy. Kartta on päivitetty 28.11.2023. Kartan koko on A4.

Sarjat, matkat ja kartan mittakaava:

Katso erillinen taulukko matkoista osoitteessa https://ensilumenrastit.fi/2023/sarjat-ja-matkat-classes-and-distances/

Karttojen mittakaavat lauantaina 2.12.

-1:10 000 sarjoissa H/D21, H40-H65, D40-D60 sekä H15, H17 ja D17.

-1:7 500 sarjoissa H/D11-H/D13 sekä D15, D65, D70, H70 ja H75

Karttojen mittakaavat sunnuntaina 3.12.

-1:10 000 kaikissa sarjoissa paitsi

-1:7 500 sarjoissa H/D11-H/D13

Lähtö:

Lähtöajat ovat nähtävillä viimeistään aamulla 1.12.2023. Lähtöön on matkaa molempina päivinä noin 500m tapahtumakeskuksesta. Katso lähtöjen sijainti kilpailukeskuskartasta, opaskartat nähtävillä myös kilpailukeskuksessa. Lähtöväli on kaikissa sarjoissa 2 minuuttia.

Toiminta lähdössä: – 2 min kilpailija kutsutaan lähtöön ja nollataan EmiTag – 1min kilpailijat siirtyvät kartoille ja H/D13 ja nuoremmat sarjat saavat ottaa kartan oman sarjansa laatikosta. H/D15 ja vanhemmat sarjat saavat ottaa kartan 15 sek ennen lähtöä, lähtökellon äänimerkin mukaisesti. H ja D11-sarjalaisilla järjestäjä voi avustaa kartan laittamisessa telineeseen.

Sunnuntaina 3.12. H21 ja D21 -sarjoilla on takaa-ajo lauantain kilpailun tulosten perusteella. H21 sarjan johtaja lähtee klo 10:30 ja D21 klo 10:45. Yli 10min lauantaina voittajalle hävinneet lähtevät yhteislähdöllä 10:40 (H21) ja 10:55 (D21).

Huom! Kilpailija on itse vastuussa oman elektronisen kilpailukorttinsa (EmiTag) toimivuudesta ja siitä että käyttää lähtöluettelossa mainittua kilpailukorttia. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua elektronista kilpailukorttia, suoritus hylätään (Suunnistuksen lajisääntö 11.518). Hylkäystä ei suoriteta H/D13 ja sitä nuoremmissa sarjoissa. Muutokset on ilmoitettava kilpailukeskuksen maaliin/infoon ennen kilpailijan lähtöhetkeä.

Rastit:

Rastit ovat hiihtouran vieressä pääsääntöisesti kiinnitetty puuhun siten että rastilippu on yläpuolella ja EmiTag-leimasinyksikkö koodeineen sen alapuolella. Rastileimauksen onnistumista varten ei tarvitse koskea tai lyödä rastilippua tai EmiTag-laitetta. EmiTagin toiminta on mahdollista testata mallirastilla.

Maali

Viimeiseltä rastilta on lyhyt viitoitus maaliin. Kilpailussa ei käytetä maalileimausta. Maalin jälkeen kilpailija jatkaa leimantarkistukseen. Kartat saa pitää. Maalissa ei ole tarjolla juomaa. Keskeyttäneiden on ilmoittauduttava infossa tai maalissa. Maali suljetaan la 2.12. klo 15:00 ja su 3.12. klo 15:00.

Kilpailunumerot ja EmiTagit:

Kilpailussa ei käytetä kilpailunumeroita.

Vuokratut EmiTagit on saatavissa infosta. Palauttamattomasta EmiTagista veloitetaan 100 €. Kisapäivinä info on avoinna lauantaina 2.12. klo 10 – 15 ja sunnuntaina 3.12. klo 9:30 – 15. Info löytyy Särkijärven majojen alakerrasta, kulku Särkijärven puolelta

Tulokset ja itkumuuri:

Online-tulokset osoitteessa https://live.oriento.fi/. Lopputulokset löytyvät kilpailusivuilta. Itkumuuri on maalissa. Mahdollinen vastalause kilpailutuloksia kohtaan on jätettävä tuomarineuvostolle klo 15:15 mennessä.

Palkinnot:

Ensilumen Rasteilla kilpaillaan yhteistuloksesta, nopein kokonaisaika voittaa. Kaikissa sarjoissa palkitaan kokonaiskilpailun voittaja, paitsi sarjoissa H/D11 ja H/D13 palkitaan kaikki ja H/D21 sarjoissa kolme parasta. Lisäksi lauantain WRE-sarjojen voittajat palkitaan. Kokonaiskilpailun palkintona pääsarjoissa on voittajille osallistumisoikeus Lapponia-hiihtoon 2024. Muissa sarjoissa jaetaan tavarapalkintoja. Kaikki palkinnot voi hakea infosta sunnuntaina sarjan lopputulosten selvittyä. Noutamattomia palkintoja ei lähetetä postissa.

WC:t ja pukeutuminen: WC:t sijaitsevat Särkijärven majojen alakerrassa, kulku Särkijärven puolelta. Rajallisesti sisätilaa myös majojen alakerrassa infon yhtyedessä. Yläkerran kahvila-ravintolan tilat ovat asiakkaiden käytössä, joten niitä palveluja kannattaa myös hyödyntää.

Voitelu ja välinehuolto:

Suksien voitelua varten ei ole erillisiä tiloja. Suksien testausalue on merkitty kilpailukeskuskarttaan.

Ensiapu ja varoitukset:

Kilpailukeskuksessa on ensiapupiste infon yhteydessä. Loukkaantuneen maastokuljetusta varten päivystää moottorikelkka. Yleinen hälytysnumero on 112.

Kilpailijoiden on varottava muita hiihtäjiä, tiellä liikkuvia autoja ja moottorikelkkareitillä liikkuvia kelkkoja ennen kilpailua ja kilpailun aikana. Hiihtosuunnistusurilla on noudatettava oikeanpuoleista liikennettä. Kilpailija on velvollinen tarvittaessa hälyttämään apua, auttamaan loukkaantunutta maastossa ja opastamaan avustajia.

Pallaksentien alituksessa on noudatettava erityistä varovaisuutta. Järvet ovat pääsääntöisesti paksun jääpeitteen alla, muutamat sulapaikat on merkattu karttaan kielletyllä alueella. Jää on joka tapauksessa vahvaa joka paikassa uraston kohdalta. Jäällä oikomista ei kuitenkaan suositella koska ohuen lumikuoren alla voi olla märkää sohjoa!

Paikoitus:

Paikoitusalueet ovat ensisijassa kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Järjestäjät ohjaavat paikoitusta. Paikoitusmaksua ei peritä.

Tuomarineuvosto:

Juho-Matti Taivainen, Tommi Peltonen ja Seppo Keltamäki

Mahdolliset muutokset ja pakkasraja:

Pakkasraja on -20, mittauspiste on lähtöpaikoilla. Ennusteiden luvatessa kylmää ilmaa kilpailut voidaan siirtää Olostunturin maisemaladun alueelle, päätös siirrosta tehdään viimeistään 30.11.2023 ja tässä tapauksessa kilpaillaan sprinttimatkoilla

Mikäli kilpailut siirretään myöhempään ajankohtaan (ensisijainen varapäivä 6.12.2023), ilmoittautumiset jäävät voimaan, jos niitä ei peruuteta IRMA-järjestelmässä. Kilpailun peruuntuessa luonnonolosuhteista johtuen järjestäjä voi pidättää osan osanottomaksuista.

Harjoittelu:

Kilpailulueesta lohkaistu mallisuunnistuskartta on käytettävissä 25.11.-1.12. ja sitä myydään 10€ hintaan. Kilpailun jälkeisellä viikolla järjestetään Ensilumen Harjoitusviikko. Näistä harjoitusmahdollisuuksista löytyy infoa ja ilmoittautumisohjeet kilpailun nettisivuilta osoitteesta https://ensilumenrastit.fi/2023/harjoittelu-training-25-11-9-12/.

Tervetuloa Muonion lumisiin maastoihin!

Tmi Omataivainen